De MMF-branche omarmt veelzijdigheid op haar pad naar duurzaamheid

Brussel, 8 december 2023 – In 2024 ligt de branche voor meerlaagse modulaire vloeren (MMF) op koers om de synergie van duurzaamheid, innovatie en ontwerpdiversiteit te realiseren. Deze trends maken de weg vrij voor een meer milieubewuste en veelzijdige markt, die consumenten een breder scala aan keuzes biedt die aan hun voorkeuren voldoen.

Er is vraag naar groene oplossingen

In 2024 zullen duurzaamheid en milieubewustzijn cruciale trends blijven binnen de MMF-branche. Het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het gebruik van innovatieve materialen staan ​​bovenaan de agenda. Te beginnen met het vervangen van de traditioneel van film gemaakte toplagen door milieuvriendelijk papier, evenals de integratie van kurk- en PVC-opvullagen voor comfort en geluidsreductie. Sommige leden schakelen over op PVC- en kunststofvrije vloeropties, in lijn met het wereldwijde streven naar milieuvriendelijke materialen.

De zorg voor materiële duurzaamheid gaat verder dan het product zelf. Deze omvat de gehele levenscyclus van producten, van recycling en hergebruik van oude vloerbedekkingen middels innovatieve concepten zoals een kunststofvrije natuurlijke vloer die volledig is gemaakt van hernieuwbare materialen (zoals hout, kurk, natuurlijk rubber, plantaardige vetten en andere natuurlijke vezels) tot en met programma’s voor een tweede productleven. Bovendien kunnen consumenten op bewuste wijze producten kiezen en ermee omgaan dankzij productlabels die duidelijke bieden informatie over recycling. Hierdoor worden recycling en hergebruik eenvoudige processen en kan de hoeveelheid afval uiteindelijk worden verminderd.

Innovatie door flexibiliteit

In een tijd van recessie en de daaruit voortvloeiende crisis in de bouwsector zijn klanten gericht op flexibiliteit en innovatie die aan hun uiteenlopende behoeften voldoen. Hiermee zijn zowel esthetische als praktische overwegingen gemoeid. De industrie speelt hierop in door middel van een verscheidenheid aan vloerformaten, of het nu gaat om normale of lange planken of tegels.

Innovatie blijft de leidraad voor alle elementen van productie, waarbij productontwerp nauw verbonden is met duurzaamheid. Toch blijft comfort topprioriteit – waterbestendige oppervlakken en waterdichte producten zijn op weg om de standaard te worden. SPC-vloeren, die bekend staan om hun duurzaamheid en waterbestendigheid, zullen hun aantrekkingskracht blijven behouden. Dit toont aan dat gemak en onderhoudsvriendelijkheid belangrijke eigenschappen blijven in de vraag naar MMF.

Individualiteit straalt ervan af

Esthetisch gezien komen twee trends gelijktijdig naar voren: aan de ene kant realistische eikendesigns die de eeuwige behoefte belichamen om opnieuw verbinding te maken met de natuur. De voorkeur voor klassieke eiken-, goud- en honingtinten maakt het plaatje compleet. Hierbij wordt Embossed in Register (EIR)-technologie toegepast om de tastbare ervaring van vloeren te verbeteren en realistische houtbeelden en -gevoelens te bieden. Iepen- en kastanjekleuren worden ook favoriete keuzes, waarbij rokerige tinten grijs en beige bijzonder in trek zijn.

Aan de andere kant kijken klanten naar gedurfde maar toch elegante ontwerpen zoals ultramatte oppervlakafwerkingen, die het interieur zowel een verfijnde als een futuristische uitstraling geven. Dit wordt aangevuld door een voorkeur voor langere plankformaten voor een gestroomlijnde, ruimtelijke uitstraling.

Deze uiteenlopende trends duiden op de bereidheid van consumenten om de voorzichtigheid uit het pandemietijdperk te doorbreken en te kiezen voor meer individualiteit. Dit blijkt ook uit de opkomst van de digitale printtechnologie. Hierdoor kunnen consumenten vol trots hun creativiteit uiten via op maat gemaakte vloerpatronen – dit alles maakt dat de MMF-leden een spannend jaar tegemoet kunnen zien.

-/-

Over MMFA: Multilayer Modular Flooring Association is een organisatie die de toonaangevende producenten van vloeren in Europa en hun leveranciers vertegenwoordigt. De vereniging werd in oktober 2012 in München, Duitsland, opgericht door zeven Europese vloerproducenten. Deze wordt nu geleid vanuit Brussel.

Beeldmateriaal

image

© Classen: SheldonOak

(1.55 Mb)

Download
image

© Hamberger Flooring: DISANO ClassicAqua

(2.61 Mb)

Download
image

© Li&Co: Fibrano, the plastic-free, natural alternative

(562.04 Kb)

Download
image

© MeisterWerke: MeisterDesign Ambiente

(572.84 Kb)

Download
image

© Novalis: Novalis Modern Tiles. The 60 x 120 tiles are the epitome of modernity in interior design. Their large dimensions command attention, creating a sense of openness and spaciousness within a contemporary space. These tiles, with their sleek and expansive surface, offer a canvas for minimalist aesthetics, clean lines, and a seamless, uncluttered appearance.

(291.07 Kb)

Download
image

© Swiss Krono: COREPEL

(549.26 Kb)

Download