Trends: De vraag naar innovatie en duurzaamheid staan centraal voor de klant

Brussel, 11 december 2020 – De pandemie heeft de manier waarop we onze huizen en privéruimtes gebruiken, fundamenteel veranderd. Doordat de meerderheid van ons tegenwoordig vanuit huis werkt, zijn woonruimtes multifunctioneel geworden om persoonlijke als professionele doeleinden tegelijkertijd te dienen. Producenten van MMF-vloeren zien een grote trend in de richting van woningrenovaties, doordat mensen hun huis geschikt willen maken voor dit multifunctionele gebruik.

Een gebrek aan speciaal hiervoor aangewezen ruimtes in veel huizen heeft ertoe geleid dat werk en privé door elkaar heenlopen. Inmiddels proberen mensen duidelijkere scheidingen te creëren tussen persoonlijke ruimtes en kantoorruimtes, en ook om professionelere thuiskantoren te ontwerpen die geschikt zijn voor langdurig gebruik. Om al deze redenen investeren mensen steeds meer in hun huis.

Hoewel Covid-19 de marktgroei beïnvloedde, verwachten fabrikanten dat de markt in vloeren snel zal aantrekken. De hausse op het gebied van woningrenovatie zal hiervoor de belangrijkste motor zijn. Producenten blijven investeren in innovaties, met name op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie, om hun concurrentiepositie te behouden. Net als vorig jaar wordt verwacht dat de meest dynamische groei te zien zal zijn binnen de markt in SPC-producten.

Hout, aardetinten en minimalisme: een terugkeer naar de natuur

De trend naar organische materialen en natuurlijke texturen, zoals hout en kurk, gaat nog steeds door en de vraag naar minerale producten is toegenomen. Fabrikanten richten zich met hun vloerproducten op echte houtimitaties, die de natuurlijke, onvolmaakte structuren van ruw hout omarmen.

MMFA-leden zien ook een grote vraag naar een “onzichtbare kleur“, die het natuurlijke element van het houtmateriaal benadrukt. Deze trend van “natuurlijke look” is ook terug te zien in andere populaire kleurenschema’s zoals honingtinten, warme grijstinten of zachte pastelkleuren, die allemaal een gevoel van welzijn oproepen. De effecten van de Covid-19-pandemie zijn voelbaar in de keuzes van mensen als het gaat om huisdecoratie: opruimen en minimaliseren zijn centraal komen te staan ​​in het interieurontwerp. Om een ​​minimalistische ruimte met een zen-sfeer te creëren, worden stenen en houten elementen gecombineerd. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van minerale materialen zoals graniet, cement, leisteen, marmer, terrazzo, travertijn of kalksteen.

Visgraat blijft een trend binnen de MMF-vloerbranche. Hoewel een ontwerp met één plank in XL- of XXL-formaten tot 220 cm nog steeds populair in is bij consumenten, zien fabrikanten ook dat combinaties van verschillende tegel- en plankafmetingen steeds meer in zwang raken. Door verschillende vloerlooks en plankafmetingen te combineren, ontstaan ​​er binnen een ruimte begrenzingen die heel praktisch kunnen zijn voor het scheiden van persoonlijke ruimtes en kantoorruimtes in huis.

Grote vraag naar circulaire en gezondheidsbewuste producten

Naast esthetische kenmerken en kwaliteitseisen, houden consumenten bij de aankoop van hun vloerproducten in toenemende mate rekening met duurzaamheidsaspecten. Ze vragen om een hoogwaardig product dat voldoet aan milieuaspecten en dat bestaat uit alternatieve polymeren. Niet alleen consumenten, maar ook architecten en ontwerpers leggen bij de keuze van producten en materialen de nadruk op duurzaamheid. Overwegingen in de circulaire economie, zoals hergebruik en recycling van materialen, is een actuele trend die de komende jaren een nog grotere rol zal gaan spelen.

In het licht van de pandemie hebben gezondheidsaspecten, met name de antibacteriële eigenschappen van MMF-vloeren, aan belang gewonnen. Klanten letten nu steeds meer op hoe hun vloer goed kan worden gereinigd en gedesinfecteerd. Ten slotte blijft duurzaamheid de sleutel voor fabrikanten die innoveren om klanten oplossingen te bieden die aan hun verwachtingen voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om waterdichte producten.

 

-/-

Over MMFA: De Multilayer Modular Flooring Association is een organisatie die de toonaangevende producenten van vloeren in Europa en hun leveranciers vertegenwoordigt. De vereniging werd in oktober 2012 in München, Duitsland, opgericht door zeven Europese vloerproducenten. Het management van MMFA is sinds november 2019 verhuisd naar Brussel.

Beeldmateriaal

image

: De Amorim Wise Wood Pro-vloerbedekking van Amorim Cork Flooring brengt natuurlijke materialen in onze woonst. © Amorim Cork Flooring

(810.77 Kb)

Download
image

: De Amorim Wise Wood Pro-vloerbedekking van Amorim Cork Flooring brengt natuurlijke materialen in onze woonst. © Amorim Cork Flooring

(713.45 Kb)

Download
image

: Het gebruik van minerale materialen zoals beton is zeer populair in de binnenhuisarchitectuur. © Novalis Global Flooring GmbH

(186.43 Kb)

Download
image

: De ELITO TREND Oak Melange-vloerbedekking van tilo GmbH brengt natuurlijke warmte in een ruimte. © tilo GmbH

(713.18 Kb)

Download